Baj van a gyerekkel?! Bajban a szülő?!


Hatékony módszerek a nevelési helyzetekhez


Dr. Bernadett tanácsai a mindennapokban, járványban és stresszhelyzetekben is

a Játékos Megértő Nevelés módszerével

könyvborító Baj van a gyerekkel?! Bajban a szülő?!

„Sokan fognak még köszönetet mondani ezért a könyvért, mert nem szakkönyv, nem oktató-nevelő írás, hanem szeretettel, nagy tapasztalattal, szívvel-lélekkel megírt könyv a szülőkért, gyermekeikért. Hasznos tanácsokkal, kapaszkodókkal alkotott útmutató a gyermekneveléshez. Párom szerint a „legzseniálisabb könyv, amit valaha a kezemben tartottam”! Ez az én véleményem is, gratulálok!”

M. Katalin, édesanya és nagymama 

Ez a könyv abban kíván világosan érthető és kézzelfogható segítséget nyújtani a szülőknek, hogy mihez kezdjenek akkor, amikor a gyermekük problémája kezdi eluralni az életüket. Rengeteg nevelési és fegyelmezésről szóló könyv megjelent már, de ez abban különleges, hogy olvasmányosan, ám lényegre törő módon közöl ismereteket az adott témáról, közérthető, gyakorlati példákat hoz, olyanokat, amelyek mással is megtörténtek már, és tanulhatunk belőlük, valamint egészen konkrét javaslatokkal, útmutatóval szolgál, hogy mikor mit tegyen a szülő, mely kritikus esetben milyen taktikához, technikához érdemes nyúlni. 

Saját gyermekterápiás és szülőkonzultációs munkámból, tapasztalataimból hozok élő példákat, melyeket sikerült jól, megnyugtatóan megoldani. Az évek során rengeteg családnak, gyermeknek és szülőnek segítettem a gyermekek érzelmi, viselkedési, beilleszkedési, alkalmazkodási nehézségeinek, zavarainak megoldásában. Saját játékterápiás módszert is kidolgoztam (Integratív Játékdiagnosztika és Játékterápia), melyet oktatok is a Vadaskertben, és sok szakmai publikációm megjelent már. Gyakorlati munkám tapasztalatai szerint sokszor igen összetett és szerteágazó volt a családi történet, a gyermek tüneteihez, problémáihoz vezető hatások feltárása, megértése sokrétű munkát igényelt. Intenzív, közös, mélyreható és alapos munkát a szülőkkel. Az esetvezetések közben rájöttem, hogy mennyire nagy szükségük van szülőtársaimnak bizonyos égető kérdésekben egy kis gyors segítségre. Hogy mennyire nincsenek tisztában egészen egyszerű nevelési alapelvekkel, ismeretekkel vagy módszerekkel sem, és teljesen elbizonytalanodva bolyonganak a javaslatok, ötletek, jótanácsok útvesztőiben, vagy saját kétségbeesett gondolataik és érzéseik labirintusában, és senki sem jön a segítségükre. 

A könyv abban kíván segíteni, hogy az elkeseredett, tanácstalan vagy elbizonytalanodott szülők ne hosszú lére eresztve, hanem a lényegre koncentrálva ismereteket, tanácsokat, kapaszkodókat és ötleteket kapjanak a gyermekeikkel kapcsolatos feszítő kérdéseikben. Amely kérdések most ebben a koronavírus járvány miatti karanténhelyzetben, folyamatos otthonlétben, otthoni bezártságban és összezártságban még aggasztóbbak, még nyomasztóbbak lettek, még inkább gyors segítség után kiáltanak. 

Viselkedeészavar

Sok éves tapasztalatom, és nagyon sok szülő is fordult hozzám a gyermeke nehezen kezelhető, nehezen elfogadható és tolerálható, kiborító viselkedése, engedetlensége, dührohamai, „hisztijei”, dacolása, erőszakos magatartása miatt, amitől teljesen kétségbeesettnek és tehetetlennek érezték magukat, és szétzilálta az egész családot. Nehéz rávenni a gyereket, hogy alapvető, magától értetődő dolgokat csináljon meg, hogy a konfliktusait békésen kezelje, hogy ne essen neki a testvérének, ha az elvesz tőle valamit, vagy ne üsse anyát vagy apát, ha az megtilt neki valamit, és ne bántsa a gyengébb társait az intézményekben. Vagy ne legyen annyira „zizi”, nyugtalan, izgő-mozgó, vagy örökmozgó, tudjon már megülni kicsit a fenekén, és egy dologgal foglalkozni, elmélyülten egy tevékenységre, feladatra koncentrálni. Miért is ilyen nyugtalanok, zavartak és szétesettek a gyerekek? 

A stresszhelyzetben mindenki feszültebb lesz, gyerek és szülő egyaránt. A kisebb dolgok is nagyobbnak látszanak. Hamarabb lobban, robban, loccsan minden. Aztán már egy állandó harcmezőn találjuk magunkat, amiből nagyon nehéz kijönni, megtalálni a kijáratot, vagy letenni az összes fegyvert. Pedig nem lehetetlen, csak lehet, hogy nem egyszerre kell megcsinálni. Szépen fokozatosan, egymás után csendesíteni az éles lövedékeket, a harcmezőt pedig játéktérré változtatni, új fegyvernemet találni, békés, biztonságos eszközökkel megtalálni újra az utat egymáshoz. 

A szülőknek szóló könyvben a megoldásokat keresem a szülővel együtt, közös gondolkodásra is invitálva a szülőt, hogy nézzen kicsit a dolgok mélyére: minek mi a kiváltó oka, és mi a célja. Hogy jobban odafigyeljen saját magára is és gyermekére is, többet kérdezzen, jobban érdekelje, mi van a gyerek lelke mélyén, ne csak azt nézze, milyen zavaró a (felszíni) viselkedése,Eigner Bernadett dr. hogy képes legyen felé fordulni együttérző, megértő, támogató szeretettel. És ne csak a gyermekére, hanem önmagára, és a többi környezeti hatótényezőre is figyeljen, változzon a gondolkodásmódja, találja meg a maga szerepét és lehetőségeit a nehézségek létrejöttében is, és a megoldásában is. 

Ezért a könyvet két részre osztottam,

 az 1. fejezetben esik szó a gyerek problémáiról: dacolás, agresszió, nyugtalanság és testvérharcok,

 a 2. fejezetben pedig arról, hogy mire figyeljen, ügyeljen a szülő

A gyerek részekben a probléma lényegének feltárása után, tanulságos példák és megoldáshoz vezető módszerek megismertetése következik. A szülői részben pedig nemcsak a szülői feladatokkal, hanem mindazokkal a nyomasztó kérdésekkel is foglalkozom, amik feszíteni szokták az anyákat, apákat, mint pl.: megengedjek-e mindent a gyerekemnek (hiszen legalább neki legyen jobb, mint nekem volt, halljuk gyakran), hogyan mondjak nemet a gyereknek, miért önt el időről időre a bűntudat, miért nem tudok türelmesebb, odaadóbb szülő lenni, és hogyan tudnék jobbá válni, hogyan szabadulhatnék a szülői kötelességek rabságából, vagy néha csak hogyan kaphatnék egy kis levegőt, hogy a felnőtt életemet is élhessem végre, és hasonló témák. 

Kolléganő (és édesanya) véleménye, aki már olvasta a könyvet:

„Ez a „kiskönyv” egy hiánypótló kiadvány, mindenkinek ajánlom, aki képes és hajlandó a szemléletváltásra, és új szempontok figyelembevételére. Az eredmény, saját példámon látom, megéri a „munkát”! Főleg egy olyan helyzetben, ami extra kihívást jelent, de a benne lévő tudás „békeidőben” vagy bármilyen stresszhelyzetben éppoly hasznos, mint ebben a mostani, vírus miatti önkéntes bezártságban.

Igazán köszönöm, hogy ezt a kézikönyvet, mely szülőknek és szakembereknek egyaránt iránytű lesz, az elsők között kaphattam kézbe! Azt hiszem, még jó párszor el kell olvasnom egy-egy részt belőle, még le kell ülepednie néhány olyan „élménynek”, ami olvasás közben ért. Főleg az tetszett benne, hogy látszott, törekedtél arra, hogy meglegyen a szakmai háttér és a praktikus tanácsok egyensúlya, illetve a szülők egyszerre kapjanak támogatást, valamint jobbító szándékú tanácsot és iránymutatást arra, hogy önmagukba nézzenek, miközben úgy érezzék, képesek irányítani a saját életüket, és ezzel biztos támpont, háttér, és menedék lenni a gyermeküknek … Talán a legnehezebb része az önmagunkba nézés.

Ez az a könyv, amit minden édesanya „babakelengye” csomagjába bele kellene tenni, bár ugye az még optimálisabb lenne, ha kismamaként a védőnőtől kapná meg a terhességi kiskönyvvel. Én hiszek abban, hogy ez előbb-utóbb így is lesz!” P. Viktória

Baj van a gyerekkel_

 

Tarts velem ebben a megismerésre, megértésre és támogatásra építő utazásban, hogy megérthesd jobban önmagad is, és a gyereked is, és azt is, mi történik közöttetek, miért romlik el a kapcsolat közöttetek, miért és hogyan lett abból az édes tündérből egy ilyen égetni valóan rosszcsont, büdös kölök, aki mindig a borsot törné az orrod alá? Hátha rájössz, hogy nem is erről van szó…és hátha végre rendbejönnek a dolgok, hogy élvezhesd a szülőségedet, és ő pedig élvezhessen gyereknek lenni…

Sok sikert kívánok ehhez, és kellemes olvasást!Dr- Eigner Bernadett

A Móra Kiadótól itt rendelheted meg kiadói kedvezménnyel:

https://mora.hu/konyv/baj-van-a-gyerekkel-bajban-a-szulo-zsebkonyv-szuloknek-gyorssegely-a-problemak-megoldasahoz-a-jatek/

Az egyes részek végén lévő kérdésekre pedig írd meg te is magadnak a saját válaszaidat.

Szeretettel:Bernadett dr.

www.kapcsolatszerviz.hu