Öt hónapos baba mindig sír, nyugtalan, mi baja lehet?

 

Mit tehetnék? – egy édesanya kérdései

Dr. Bernadett tanácsai – www.kapcsolatszerviz.hu

 

Üdvözlöm, Emma vagyok, és van egy 5 hónapos kislányom, akinek már hál’istennek nem fáj a hasa, de fogzik. Ez elég érdekes, viszont az lehetséges, hogy attól lehet, hogy már lassan 2 hónapos korától nemigen tudom lefoglalni, és bármit teszek, sír? Ha sikerül lefoglalnom mégis, az maximum fél óra, ha nagy szerencsém van.

Kapcsolatszerviz – gyermekterápiák, szülői tanácsadás
Kedves Emma, kicsit többet kellene tudnom, hogy ehhez jobban hozzászólhassak. Első gyermek, együtt van a család? Mármint apuka is Önökkel van? Vagy vannak már testvérei a kislányának? Kicsit részletesebben írja le, mit ért azalatt, hogy megpróbálja lefoglalni, tehát foglalkozni vele, játszani? Mit jelent az, hogy bármit tesz, sír? Kérem, írjon le nekem néhány helyzetet. Mi történik abban a fél órában, amikor „lefoglalja”?

Emma 
Együtt vagyunk igen, após is és párom bátyja is. Első, egyedüli gyermek. A lefoglalás alatt játékot értek, hasra teszem játszószőnyegre. Aztán csörgőt is adok neki mondókát, mesét olvasok neki, dúdolok, éneklek, volt, hogy beraktam mesét is neki, de semmi nem köti le. Ringatni is szoktam egy ideig, akkor is sír. Sokszor rendet sem tudok tartani, aludni se. Párom alig segít. Torka szakadtából sír, visít a gyermek amúgy. Arra is gondoltam, hogy lehet hiperaktív, vagy nem tudom.

Kapcsolatszerviz – gyermekterápiák, szülői tanácsadás
Kedves Emma, ezeket elmondta már a védőnőnek vagy a házi gyermekorvosnak? Mert első körben az orvosi okokat kellene kizárni. Például még amikor picike volt, egy ismerősöm lányáról 2-3 hónaposan derült ki, hogy nem bírja a tejet, de még az anyatejet se, ezért volt nyűgös, és mikor tejmentes tápszert kapott, elmúlt. Ha valami idegrendszeri eltérés van, azt pedig a gyermekneurológus tudná eldönteni. A házi gyermekorvos tud adni beutalót, ha ilyen gyanú van.

Emma
Hiába mondtam eddig bármit is a gyerekorvosnak, hiszen amikor szóltam, hogy sír, visít, megkaptam, hogy csak a hasa fáj. Gyógyászati tápszert kap azóta, azzal nincs baja. Viszont a gyerekorvos a fogzást se ismerte fel, egyszer megijedtem és éjjel levittük az ügyeletre, mert egész nap nyűgös volt, és úgy sírt, hogy én sem tudtam megnyugtatni, megmondta az ottani orvos, hogy nincs baj a gyermekkel, csak fogzik. Amúgy meg nem tudom, hogy így hogy hozzam elő még neki. 

Kapcsolatszerviz – gyermekterápiák, szülői tanácsadás
Szerintem egyszerűen kérjen a házi gyermekorvostól egy beutalót gyermekneurológiai vizsgálatra, mivel az a gyanúja, hogy valami komolyabb baj lehet, mert a baba nyugtalan, semmi nem köti le, csak nagyon rövid időre, és rengeteget sír. Ha nem ad, kisbabaakkor esetleg menjenek el magánrendelésre. Először az orvosi okot kellene kizárni. Ha nincs semmi orvosi oka, akkor lelki, kapcsolati oka lesz, amihez pedig gyermekterapeutát kellene felkeresni, mert ez összetettebb probléma annál, hogy így erre én itt írásban megfelelő választ tudjak adni. A saját érzéseivel lenne érdemes először egy kicsit foglalkoznia, magába néznie, Önnek milyen félelmei, szorongásai vannak, talán az anyaságtól, vagy attól, hogy képes-e jól gondoskodni kisbabájáról, nem tudom, volt-e esetleg a terhesség alatt vagy a szülés körül olyan történés, ami megviselhette Önöket, párja támogató-e vagy sem, nem érzi-e, hogy nagyon egyedül hagyták a gyerekkel, és nem képes jól ellátni, hogy összecsapnak a feje felett a hullámok, hogy jó lenne, ha segítene valaki…az édesanyja esetleg nem tudna, vagy nincs barátnő vagy más rokon, akivel át tudná beszélgetni a saját kétségeit, nyomasztó gondolatait, aggodalmait?

Emma 
Igazából az a helyzet, hogy egymagam vagyok, ha azt vesszük, amivel nem is lenne bajom. Gond az volt és lesz is, párommal amúgy se vagyunk jó viszonyban, meg ahogy elnéztem, nem tudom, mi lesz ebből, mert nem igazan segít. Éjjel-nappal én vagyok a gyerekkel, anyukám nem tud segíteni, nem lakunk közel egymáshoz, meg beteg is. Igen, vannak félelmeim inkább azért, mert mióta megszültem, azóta semmi pihenés nem igazán volt, és tartós beteg vagyok, sajnos. Inkább attól félek, hogy hogy neki ne legyen baja. Visszatérve a páromhoz, az ő elve az, hogy én vagyok a gyerek anyja, és nem kell pihennem, én legyek éjjel-nappal fenn a gyerekkel, még ha össze is esek. Semmit nem segít nekem a háztartásban, bár nem mintha bárki is segítene, inkább a gyerek mellett én mindent megcsinálok. Nagyon anyás a gyermek, túlzottan is. Köszönöm szépen, megpróbálom akkor ezt a beutalót.

Kapcsolatszerviz – gyermekterápiák, szülői tanácsadás
Kedves Emma, sajnálom, és nagyon együtt érzek Önnel, nem lehet könnyű így, hogy ennyire egyedül van mindenre, és nem tud számítani gyakorlatilag senkire. Nagyon sok a feszültség is, és mivel nincs egy pillanat ideje sem magára vagy pihenésre, ezért nagyon túlterhelt és kimerült, magányos és szomorú lehet. Jó lenne, ha valahonnan, valakitől Ön is kaphatna egy kis simogatást, biztatást, szeretetet és megnyugtatást. Nincs esetleg egy barátnő, vagy bárki, akivel egyrészt át tudna beszélgetni mindent, másrészt kicsit, akár fél órára, de akinek át tudná adni a kicsit, és le tudna közben dőlni? Az elég nagy baj, hogy ennyire nem tud számítani a párjára, és nincsenek jó viszonyban, ez is megterhelő lehet. A leírtak alapján úgy látom, hogy az lehet alapvetően a gond, hogy a baba azért ennyire nyugtalan, mert átveszi azt a sok stresszt, feszültséget, ami az Ön életére jellemző, ő ezt érzékeli, leveszi, megérzi, ez számára ijesztő, félelmetes és megzavarja őt, és a rossz érzéseit ő így tudja közölni, kiadni. A háziorvossal vagy a védőnővel inkább ezekről a dolgokról kellene beszélgetnie, mert valószínű, hogy ezek miatt a lelki dolgok miatt ilyen feszült a kicsi. És Önnek kellene sürgős segítséget kapnia. Pszichológus, pszichoterapeuta vagy perinatális szaktanácsadó kellene, hogy segítsen. Kérdezze meg, hátha tud valakit az orvos vagy a védőnő. Esetleg kérjen időpontot a helyi pedagógiai szakszolgálattól, a korai fejlesztés szakcsoporthoz. Nem írta, hogy hol laknak, vidéken-e vagy Budapesten, Budapesten nyilván ilyen szempontból kicsit jobb a helyzet. Remélem, tudnak majd beszélni a rendelőben, és valakit ajánlani, kérem, tájékoztasson majd, hogy ez sikerült-e, vagy ha nem, akkor tovább gondolkodunk, beszélgetünk. Szeretném elmondani, és biztatni, hogy Ön nagyon gondos, jó anyuka, aki jól meglátta, hogy segítségre van szükség, és aki mindent megtesz a babájáért, amit csak tud. Ezt is megérzi a kisbaba, és azt is, hogy mennyire szereti az anyukája, csak nagyon nehéz helyzetben van. Anyák napja alkalmából kívánok sok boldogságot, és legyen büszke arra, hogy milyen jó anyukája a gyermekének.

Emma 
Nagyon szépen köszönöm. Sajnos, nem Pesten, hanem egy vidéki városban lakunk. Igen túl sok a stressz, ez tény es számítottam rá, hogy kihathat a gyerekre mert azért ez számomra már aggasztó, túlzás, hogy mindennap sír. Bár igyekszem mindent megtenni igen, és próbálok nyugodt is maradni, ami viszont nehéz.

Kapcsolatszerviz – gyermekterápiák, szülői tanácsadás
Ez sajnos nem oldja meg a helyzetet, mert a baba nagyon érzékeny a mély belső feszültségekre, és hiába igyekszik nyugodt maradni, a baba a mélyebb dolgokra lát rá, ezért írtam, hogy próbáljon segítséget kérni, hátha a gyerekorvos, az Ön háziorvosa vagy a védőnő ad vagy kitalál valamit, vagy javasol valakit, ne hagyja magát lerázni. Vagy kérjen segítséget a pedagógiai szakszolgálat korai fejlesztés részlegén. 

Üdvözlettel: Bernadett dr.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .