Apa-gyermek kapcsolat változása a játékterápiában

 

KARÁCSONYI MESE

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Apuka, aki eljött a Kisfiával játékterápiára, mert jobb apukája szeretett volna lenni a gyermekének. Sok-sok óra varázslatos játék, egymásra figyelés, közös élmény után Apuka és Kisfia megtanultak örömmel, szeretettel együtt lenni, élvezni az együtt töltött időt, sokat nevetni, szépeket alkotni. Apa és gyermeke kapcsolata átalakult.

Elvált szülők, hétvégi apukák

Apa tipikus „hétvégi apuka” volt, amikor megismerkedtünk, évek óta ritkán látta kisfiát, aki már óvodás évei vége felé járt. Ritkán találkoztak, akkor is feszélyezett volt a légkör, az apuka nehezen találta a hangot gyermekével, s az örömét kisfiában. Nem tudott vele jól beszélgetni, játszani, inkább tehernek érezte, és sokszor örült, amikor a házbeli gyerekekkel foglalta el magát kisfia, s nem neki kellett valamit kitalálni. A kisfiúval egyre több probléma is volt otthon és az óvodában is, nem figyelt, nyugtalan volt, sokat kellett vele veszekedni, sokszor ellenszegült a felnőtteknek, ügyetlenkedett a foglalkozásokon, néha felfokozott tempóban izgett-mozgott, állandóan babrált valamivel, vagy hangoskodott. Apával sokszor volt nyűgös, nyafogós, nem akart vele együttműködni, mindketten feszültek voltak. Apa és gyermeke kapcsolata mélypontra jutott. Apa azonban elhatározta, hogy változtat ezen.

Apa-gyermek kapcsolat változása a közös játékkal, egymásra figyeléssel

Sok terápiás óra, közös játszás közben változni kezdtek a dolgok, elkezdtek egymásnak örülni, egyre ötletesebben, önfeledtebben és kreatívabban játszottak, s persze a Kisfiú is egyre ügyesedett, fejlődött. A sok szép közös élményből most karácsonyi rajzukat választottam ki, hogy ezzel minden kisgyermeknek és kisgyermekes szülőnek boldog karácsonyt kívánjak.

Fontos a közös együttlét, figyelem, játék

Szóljon a karácsony az együtt töltött, boldog, közös időről és feledhetetlen élményekről. És ne csupán a tárgyi ajándékokról, azok halmozásáról. A gyermek akkor érzi magát igazán fontosnak, valóban szeretve, ha szerettei odafigyelő, minőségi időt töltenek vele, ha leülnek hozzá játszani, alkotni. Ha belehelyezkednek gyermeki világába, ha azt ugyanolyan komolyan veszik, mint a saját felnőtt világukat. Figyelem, szeretet, idő helyett Te is inkább játékszerekkel vennéd meg gyermeked ragaszkodását?

karácsonyi rajz
Apa-gyermek kapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .